miercuri, 24 aprilie 2013
INVESTIŢIE ÎNTR-UN VIITOR SĂNĂTOS
Culturile acvaponice sau acvaponia sunt o imbinare intre piscicultura si agricultura. Mai exact este vorba de un ecosistem artificial, in miniatura, o simbioza intre plante si pesti, in care nutrientii necesari cresterii legumelor sunt obtinuiti natural din reziduurile produse de cresterea pestilor iar plantele ajuta la filtrarea si oxigenarea apei pestilor. Acvaponia ofera astfel atat o productie de peste dar mai ales o productie de legume bio ce pot fi valorificate pe piata in conditii avantajoase.
Culturile acvaponice sunt o noutate atat in lume cat mai ales in Romania. Acvaponia a aparut ca un raspuns la problema legumelor bio, tot mai rare si mai scumpe dar si la cea a terenului agricol.
Spre deosebire de agricultura traditionala, acvaponia elimina din start o serie de dificultati: problema terenului agricol (plantele nu cresc pe sol), a capriciilor vremii (cultura nu depinde de precipitatiile naturale), a ingrasemintelor (ele sunt naturale, oferite de pesti, nu costa nimic in plus) si ofera un produs tot mai pretios: legume bio.
Principiul obtinerii unei culturi acvaponice este simplu si ingenios. Apa reziduala din bazinele pestilor iriga, cu ajutorul unei pompe, platele care stau deasupra unui alt bazin, cu radacinile in apa, pe un pat de pietris (sau alte materiale), dupa care se intoarce in bazinul cu pesti intr-un flux continuu. Astfel plantele primesc nutrienti iar apa pestilor este filtrata natural.
Dejectiile pestilor contin nitrati si bacterii care favorizeaza cresterea naturala si ecologica a legumelor.
Avantaj dublu: crestem si pesti si zarzavaturi.
Acesta este pe scurt principiul de functionare, in realitate pot fi utilizate diferite sisteme. In imaginea alaturata aveti o schita simplista a sistemului acvaponic:
Avantaj dublu: crestem si pesti si zarzavaturi.
Acesta este pe scurt principiul de functionare, in realitate pot fi utilizate diferite sisteme. In imaginea alaturata aveti o schita simplista a sistemului acvaponic:
In Vestul Europei, Japonia sau Australia, acvaponia este deja o ramura agricola in plina expansiune.
Pentru o productie destinata comecializarii este necesar un spatiu adecvat cum ar fi solariile dar poate fi inceputa si ca un hobby pe balcon sau in alt spatiu al locuintei.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu